Obchod s vinohradníckymi a vinárskymi potrebami
Sadba Hlivy
2,90 €
Nie je na sklade
Popis
Hliva je drevokazná huba, ktorej popularita stále rastie. Hlivu je možné pestovať extenzívne, aj intenzívne.
Intenzívnym spôsobom ju pestujeme na slame vo vreciach, extenzívne na pňoch listnatých drevín vonku. Pestovanie hlivy je pomerne jednoduché a zvládne ho takmer každý. Taktiež potreby na pestovanie sú pre väčšinu pestovateľov ľahko dostupné. Preto sa hliva teší veľkému záujmu amatérskych pestovateľov. Výnosy hlivy dosahujú 10 – 30% hmotnosti substrátu.
Potreby a priestory na pestovanie. Rezaná pšeničná, žitná alebo repková slama (slama jačmenná a ovsená je menej vhodná, zle prijíma vodu), PE (polyetylénové) vrecia, sadba hlivy, horúca voda od 80°C až po 100°C. Miestnosť s teplotou od 8°C do 18°C (ideálne 13°C) pre hlivu, s rozptýleným svetlom (nie priame slnečné žiarenie), možnosťou udržovať vyššiu vlhkosť vzduchu (asi 75%) a vetrať (napr. pivnice s oknom, garážové priestory – brány, haly, bývalé stajne, maštale, šopy, severná strana budovy, pod stromami, kríkmi atď. ).
Extenzívne pestovanie hlivy je veľmi jednoduchý spôsob pestovania. Výhodou je dlhodobé plodenie, dekoratívnosť húb na záhrade a takmer bezprácna likvidácia kmeňov alebo pňov listnatých stromov. Nevýhodou je, že kultúra najviac plodí v dobe, keď rastú huby v prírode. Vonkajšie podmienky taktiež spôsobujú zníženú kvalitu plodníc.
Potreby a miesto pestovania. Čerstvo zrezané, zdravé kmene živých listnatých stromov(najlepšie orech, topoľ alebo buk) o priemere 15 – 20 cm, prípadne pne týchto stromov. Sadba hlivy, polyetylénové vrece a parafín alebo štepársky vosk, štepárska páska, horúca voda od 80°C až po 100°C. Vlhkejšie tienisté miesto v záhradke (nie je vhodné priame slnečné svetlo). Príprava kmeňov: Kmene narežeme na dĺžku 20 – 50 cm, kratšie kmene skorej prerastú podhubím, je však nutné ich osadiť do vlhkejších miest. Ak budeme očkovať zárezy alebo otvory doporučujeme dĺžku kmeňa okolo 50 cm a rýchlosť prerastania môžeme ovplyvniť vzdialenosťou otvorov alebo zárezov. Kmene používame s kôrou.
Skladovanie plodníc
Plodnice hlivy môžeme skladovať v chladničke pri teplote do +4°C maximálne 5 dni. Plodnice ukladáme lupeňmi smerom hore.
Využitie plodníc
Plodnice hlivy je možné použiť vo všetkých úpravách v akých sa huby všeobecne používajú. Klobúky môžeme smažiť ako prírodné alebo obaľované rezne, na drobno nakrájané pod mäso, na dusenie, do polievok, omáčok i fašírok. Hliva je veľmi vhodná ku sterilizácii na kyslo so zeleninou a následne použiť do šalátov.
Ďalšie informácie
Hmotnosť | 0,550 kg |
---|